Chápeme, že mnozí z vás jsou frustrovaní z lagování hry, ale například u mne poslední úprava zvýšila rychlost téměř na dvojnásobek. Samozřejmě záleží na konkrétní situaci, ale testovací výsledky opravdu vykazují výrazné snížení hardwarové náročnosti. Jak je to možné?
Nerad bych se někoho dotkl nebo znevažoval jeho subjektivní pocit, ale osobně jsem se také chytil do takové "pasti" dané tím, že prvotní klient (vydaný 7.10.) byl opravdu hodně pomalý. V každém dalším patchi jsem pak víc a víc sledoval celkovou rychlost klienta, až se z toho stala určitá posedlost. Ta zafungovala do té míry, kdy jsem měl u nového klienta pocit, že je hra pomalá, ačkoli rozdíl oproti starému klientovi byl naprosto minimální (asi 12%). Podotýkám, že moje sestava je opravdu velmi zastaralá a k hraní většiny novějších her se nehodí. Přesto ve staré verzi zvládala Swamp, válku říší a také 4 postavy ve věži a Haegeronu.
Vím, je to dlouhé ... ale zkuste číst dál!
Možná někteří z vás už nabyli mylného dojmu, že tým na nějaké lagy kašle. Není to tak! Dalších úprav se samozřejmě nevzdáváme a věříme, že v určitých oblastech jsou stále velké rezervy. Ne vše je však možné otestovat s pomocí těch několika počítačů, které má tým k dispozici. VTS bohužel v tomto ohledu vyšlo naprázdno (že by málo testerů?).
Chtěl bych proto poprosit všechny hráče, kteří se potýkají s lagy ve hře, aby nám s odhalením problému pomohli. Pro to je ale potřeba objektivní test. V dnešní době je uznávaným měřítkem rychlosti her takzvané FPS (počet snímků za sekundu). K němu od vás navíc budeme potřebovat také několik dalších technických parametrů. Celková zpráva by měla vypadat asi takto:
- Screenshot z herní situace
- Počet FPS v této situaci. Pro měření FPS můžete použít například
Fraps (stačí nainstalovat a spustit, zde případně návod)
- Typ procesoru, velikost paměti RAM, grafická karta, operační systém
- Rozlišení hry, okno/fullscreen, nastavení stínů (vše najdete v launcheru)
- Počet spuštěných oken hry (pokud jich je více, kolik z nich je minimalizováno)
- Procentuální vytížení procesoru + krátká historie (ze správce úloh, není nezbytně nutné)
- Přidat můžete samozřejmě i subjektivní pocit
- 39 FPS
- Intel Core2Duo E7200 2.54GHz, 3GB RAM, nVidia GeForce 8600GS, Windows 7 32-bit
- Okno 800x600, stíny vypnuté
- Spuštěné 1 okno
- Vytížení CPU:
- Subj. pocit: Bez problémů, plynulé
Reporty můžete posílat do tohoto tématu, případně i mně do soukromé zprávy (preferujeme první možnosti). Pomocí takto získaných údajů se nám snad podaří zjistit, v čem hra zaostává a co už naopak běží bez problému a podle toho cíleně upravovat jednotlivé části hry ke spokojenosti všech.
Předem děkujeme všem zúčastněným.