Stránka 1 z 1

Vznik ČSR aneb historické okénko - VYHLÁŠENÍ

Napsal: čtv 26. říj 2023 20:54:55
od Bisky
Drazí hráči,

vítejte u soutěže, která se váže k našim podzimním oslavám!


Obrázek

Dneškem začínají oblíbené podzimní oslavy nejen Halloweenu a Dušiček, ale slavíme také vznik samostatného československého státu. Pro letošní rok právě s tímto významným dnem souvisí naše podzimní soutěž na fóru hry. Zadaní je velmi jednoduché:



Napište nám, jaká událost české či slovenské historie vás nejvíce zajímá?


Soutěžní příspěvky prosím vkládejte přímo do tohoto vlákna, a to do 19.11.2023 do 23:59.
K příspěvku můžete (ale nemusíte) napsat, proč vás vybraná událost zajímá, popř. jaký měla vliv na budoucnost. :)
Soutěžíme o zajímavé ceny, s účastí tedy neváhejte.
Těšíme se na vaše soutěžní příspěvky a přejeme mnoho úspěchů. :hello:

Re: Vznik ČSR aneb historické okénko

Napsal: pát 27. říj 2023 14:24:44
od Clusive
Abych řekl pravdu, tak když jsem si to poprvé přečetl, tak mi jako první přišly na mysl události okolo roku 1989. Protože to ovlivnilo spoustu lidí, rodin i celý stát. Ale říkal jsem si, že nechci zbytečně provokovat, protože na internetu je spousta lidí a každý na určitou situaci, nebo událost může mít odlišný názor.
Proto řeknu, že mezi takové pro mě zajímavé patří konkrétně tedy vítězství Husitů nad pátou křížovou výpravou u Domažlic v srpnu 1431. Kdy se Křižáci při zaslechnutí husitského chorálu "Ktož sú boží bojovníci" rozutekli a stáhli zpět do Bavorska, aniž by vůbec došlo k boji. Zajímá mě to zejména z toho důvodu, jak obrovské odhodlání a nebojácnost dokázaly porazit i bez boje nejméně trojnásobně větší armádu, která i přes skvělé husitské válečné strategie a manévry by jistě vyhrála.

Re: Vznik ČSR aneb historické okénko

Napsal: čtv 02. lis 2023 21:03:47
od Lyyyr
Podle mě je jedním z nejdůležitějších bodů české i slovenské historie Mnichovská dohoda - dohoda mezi Německem, Itálií, Francií a Velkou Británií o postoupení pohraničních území Československa Německu.

Tato dohoda tehdy představovala zradu západních mocností a ztrátu nejen československého území, ale také nezávislosti. V rámci pomnichovského vývoje došlo navíc k rozdělení Československa na dvě samostatné republiky.

Pro budoucnost těchto zemí to kromě již zmíněné ztráty území a nezávislosti znamenalo i politickou krizi a napětí v zemi - československá vláda byla po Mnichovské dohodě oslabená a vnitřní odboj vedla vláda působící v exilu. Česká republika se navíc proměnila v Protektorát Čechy a Morava, který byl pod přímou německou kontrolou.

Odkaz Mnichovské dohody (a zejména pocit beznaděje a zklamání) je v obou zemích patrný dodnes. Mezi lidmi obecně panuje myšlenka, že "nás Západ zradil", ovlivněny jsou i názory ohledně Německa a Němců obecně a občas jsou z tohoto důvodu dodnes negativně vnímány i západní země.

Re: Vznik ČSR aneb historické okénko

Napsal: pát 03. lis 2023 13:28:22
od dD420
Vybavil jsem si jednu událost z historie, která mi vždycky prišla tak trochu jako ze hry o trůny - Vyvraždění rodu Savníkovců

Intro : Slavníkovci byli významný a bohatý, snad s Přemyslovci spřízněný český rod, který měl omezenou a velmi krátkou trvanlivost... přesně od 10. století do... 10 století. Jejich vztah k Přemyslovcům je stále záhadou. Slavníkovské území mělo být poměrně rozsáhle. Kosmasova kronika uvádí jako jižní hranice hradiště Chýnov, Doudleby a Netolice, na západě Rokycansko a na východě hrad Litomyšl

Lore : Vyvraždění rodu Savníkovců na Libici je pokládáno za jednu z nejvýznamnějších epizod raně středověkého českého státu, během kterého čeští slechticové povraždili v Libici členy významného rodu Slavníkovců při příležitosti oslav dne svatého Václava, který byl zavražděn před 60 lety v Staré Boleslavi. Přežili jen Soběslav, Vojtěch a jejich nevlastní bratr Radim.Podle některých byla tato událost považován za vznik českého státu. Ten už ale prokazatelně existoval

Motiv pro zbavení se rodu Slavníkovců asi není uplně doložen. Ale hádám, že vládnoucím Přemyslovcům bylo nepohodlné bohatství a rozpínavost cizího rodu. Kdo ví?

Re: Vznik ČSR aneb historické okénko

Napsal: ned 19. lis 2023 21:10:17
od kovardominik
Za mě je jedním z důležitých milníků československé historie období po konci druhé světové války. Před druhou světovou válkou existovalo u nás obrovské množství drobných rodinných i velkých světoznámých podniků. Některé podniky působily jen lokálně v okolí svého sídla, jiné dodávaly do velké části Evropy i na jiné kontinenty. Troufnu si říct že jsme ve světě něco znamenaly. Ne nadarmo se říká zlaté české ručičky. Jenže přišlo znárodňování a slučování. Podnikům bylo nařizováno co mají vyrábět, mnohdy odlišně od jejich předchozího programu.
Jelikož se zajímám o historii zemědělství a výroby zemědělských strojů u nás mám informace především z této oblasti. Je mi smutno když se ze starých pramenů dočítám kolik těchto rodinných i velkých podniků bylo tímto zničeno, nemluvě o obrovském množství drobných zemědělců které pohltili kolchozy.
No a události po roce 1989 tomu taky moc nepřidali a dost podniků, s více než staletou tradicí, co přežili i předchozí období dorazili.
No a jak jsme na tom dnes asi ani psát nemusím.

Re: Vznik ČSR aneb historické okénko

Napsal: ned 26. lis 2023 9:56:18
od Bisky
Drazí hráči,

máme zde vyhlášení soutěže.

Jelikož jsou všechny příspěvky opravdu povedené, rozhodla jsem se odměnit všechny účastníky soutěže. Pořadí je následující:

1. Clusive
2. Lyyyr
3. kovardominik
4. dD420


Všechny účastníky prosím, aby se mi ozvali do soukromé zprávy ohledně jména postavy, na kterou chtějí předat odměny. Pokud se po vyhlášení soutěže nepřihlásí o výhru do jednoho týdne, to jest 7 dní od tohoto vyhlášení, výhra propadá ve prospěch majitele.
Gratulujeme všem a těšíme se u další soutěže zde na našem fóru. :hello: