A je to tu !!!
[center]"Po stopach krizackych vyprav 1.dil"
Rosslynska kaple (Rosslyn Chapel)[/center][/b]
Rosslynska kaple se nachazi v blizkosti hlavniho mesta Edinburgh a patri mezi nejnavstevovanejsi kaple ve Skotsku. Tato kaple se sice nemuze porovnavat s nejkrasnejsimi catedraly v Evrope, protoze jeji rozmery nestaci ani na bezne kostely ve vetsich mestech. Hlavnim duvodem proc je tak hodne navstevovana je to, ze je spojovana s nekolika zahadami z davne minulosti. Dalsim duvodem navstevnosti je kniha Da Vinci code od Dana Browna, ktera byla pozdeji zfilmovana a take se nektere zabery z filmu natacely v rosslynske kapli.
Nebudu zde vypisovat vsechny legendy a zahady, to si jiste kazdy muze zjistit na internetu sam, ale sdelim tu jen to, co se tyce krizackych vyprav.
Jeste pred nekolika desitky let byla kaple v dezolatnim stavu a po nedavnych rozsahlych restauratorskych pracich muzeme videt kapli v dnesni podobe. Stejne se nemuzu zbavit pocitu, ze nasi sochari a restauratori by tu praci odvedli urcite lepe, ale je to jen muj osobni pocit
V
Rosslynske kapli ma byt ukryty
Svaty Gral, ktery sem udajne dovezli rytiri temlarskeho radu, kdyz prchali z Francie a nasli azyl prave ve Skotsku.Svaty Gral byl dovezen z krizackych vyprav.
Svaty Gral (kalich, misa nebo nadoba, kterou Jezis Kristus pouzival pri poslednim jidle, nez byl ukrizovan a udajne ma Svaty Gral zazracne schopnosti).
Dalsi velkou zahadou ma byt ukryty
poklad z krizovych vyprav, ktery take meli privezt templarsti rytiri.
Co se tyce
pokladu a
svateho Gralu, tak nikdo nedokaze presne urcit jestli to tam opravdu je a nebo ne. Kdyz jsem se na to ptal, tak mi bylo sdeleno, ze kdyby to tam nekdo hledal a kopal, tak by se kaple zritila
Dalsi zahadou je, ze udajne stredem kaple v urcitem bode ma prochazet nejaka
energie, kterou clovek muze citit, kdyz stoji na tom spravnem miste. Bohuzel v dobe me navstevy bylo v kapli prelidneno, takze bylo tezke najit spravnou pozici a nic jsem necitil.
Uvnitr kaple se nesmelo fotit, takze omluvte snizenou kvalitu nekterych fotek
Fotky, ktere jsou ve spoilerech jsou celkem dost zmensene, tak doufam, ze kdo ma rad historii a zahady s ni spojene si urcite pride na sve
1. Na teto fotce je urcity druh vysekaneho kamene nebo-li kus sloupu a pod nim je vyrazen napis Knight Templar 13 Century (templarsky rytir 13.stoleti)
2. Pohled uvnitr kaple smerem k oltari, uprostred mistnosti ma proudit nejaka energie, kterou jsem bohuzel nebo bohudik necitil. Vnitrek kaple je krasne vyzdoben, ale myslim, ze pokud by to restaurovali kvalitnejsi restauratori a sochari, tak by to bylo mnohem krasnejsi. Kazdopadne to bylo velice pekne i tak.
3. Pohled smerem od oltare k hlavnimu vchodu, nad hlavnim vchodem krasne varhany.
4. Krasne zdobene stropy kaple, bohuzel na nich bylo nejvice videt nedostatky restauratorskych praci.
5. Krizacky nebo-li temlarsky stit (erb), ktery byl soucasti vyzdoby na stenach kaple.
6. Tato mistnot je pod kapli a v teto mistnosti byla porizena prvni fotografie a take v teto mistnosti se natacel film Da Vinci code.
7. Prava strana kaple. Vnejsek byl take moc pekny, spousta malych vezicek s moc peknou vyzdobou. V kapli je cela rada symbolu z bible a i dokonce nejake dabelske.
8. Leva strana kaple. Tam jak je ta vysoka rozborena stena, tak tam mel byt udajne stred kaple, ale druha polovina kaple nebyla nikdy postavena, takze je tam misto toho hlavni vstup.
9. Vlevo hlavni vstup do kaple a na pravo pomnik.
10. V cele kapli bylo vice symbolu z krizovych vyprav, ale okno kaple je nejvetsi symbol.
Omlouvam se za lajcke posuzovani a ne zrovna odborne napsane nazvy, pac se v tom moc nevyznam a nemam historicke vzdelani.
Pokud se nekomu 1.dil bude libit, dejte like a teste se na dalsi dil