nikijana píše:Otázka pro GM. Dobrý den. Včera se mi povedl prut zvýšit na vyšší level. Chtěla jsme se zeptat co vlastně má prut po zvýšení levlu přinést? Šanci vylovit rybu, šanci vylovit vzácnou nebo vzácnější rybu, šanci vylovit rekord? Po konzultaci s další hráčkou máme pocit, že ať je prut na jakékoli úrovni, chytá se sním pořád stejně. Děkuji za odpověď
Ahoj, nejsem sice GM, ale podělím se o svou zkušenost s prutem a poznatky, které jsem získal. Nevím, zda se to teď nepředělávalo, ale sám z vlastního zkoušení, chytání mohu potvrdit, že vyšší plus prutu opravdu na lepší ryby pomáhá. Třeba včera jsem od velkého výlovu do asi 23 hodin chytil 4x Shiri, což si myslím, že s horším prutem by se mi to asi nepovedlo, mám již chyceny komplet všechny ryby a to i několikrát. Nyní mám purt +7 a i s ním se ve výlovech umisťuji hodně vysoko. Krom ryby vzácných lovím jiné skoro jak na běžícím pásu. Co jsem dále vysledoval, ale je to možná jen subjektivní pocit, tak mi přijde, že šance na větší chycení nějaké lepší ryby se nezvedá zvednutím prutu, ale třeba až od nějakého počtu bodů na dalším plus. Uvedu příklad. Měl jsem prut +5 a Ayu nebo Lotosovou rybu jsem s ním nechytil, ovšem když jsem dosáhl na prutu +5 baj očko poloviny bodů na další plus, tak jsem začal tyto rybky chytat, ne sice často, ale sem tam ano. Další věcí jak asi všichni vědí je to, že prut má maximum +20. Tudíž od prutu třeba +10 nemůžete čekat nějaké zázraky. Také to, že vám zabere ryba a vy trefíte správný čas, ještě nezaručuje, že rybu opravdu vytáhnete. Prostě, když ji chytit nemáte, tak můžete mít prut +50, trefíte čas a stejně nevytáhnete nic. Kdysi jsem si o rybaření ještě z dob ofiku psal s jedním hráčem, který měl vlastní server a šťoural se v nastavení a on mi povídal, že třeba na prut +10 je stále mizerná šance chytit zlatou rybku a je to jen čistá náhoda, když ji vytáhnete. Pak si člověk uvědomí, že vlastně to + prutu, které tu má, mu sice nějakou lepší šanci dává, ale není to žádný zázrak. Je možné, že tady na Ekuře je systém chytání totálně překopán a některé z mých poznatků se nezakládají na pravdě, ale nějak takhle jak jsem to popsal mi to vychází. A na závěr, vůbec bych v tom nehledal nějakou vědu, vždy je to hlavně o velké trpělivosti.
Úspěšný lov
Cepino